Rizom

Del medi obert a l'acompanyament extensiu

Qui som

RIZOM som un grup de professionals provinents de diverses branques del camp social que, a partir de la nostra experiència en diversos territoris i espais de coneixement, hem creat una metodologia d’intervenció socioeducativa particular: l’acompanyament educatiu extensiu.

Pensem que aquesta metodologia de treball, que sorgeix de la intervenció en medi obert però va més enllà, és altament eficaç a l’hora d’abordar la intervenció amb infants, adolescents i joves. Sovint, els territoris no tenen prou recursos per afrontar temes tan importants com l’abandonament escolar prematur, la violència, els models de relació de gènere, les conductes de risc en salut, l’esperit crític, l’ús de l’espai públic, la xenofòbia… Però fins i tot quan n’hi ha, aquests no acaben sent eficaços si prèviament i paral·lelament no s’estan treballant les competències bàsiques dels nois i noies, el seu empoderament, la seva creació de projecte de via i de sentit, la identificació i desplegament dels seus talents, el seu desenvolupament òptim, la seva participació en la comunitat. I això és precisament el que fa l’acompanyament educatiu extensiu.

Volem promoure i impulsar aquesta metodologia que, des del territori i amb el territori, contribueix a obrir el potencial dels nois i noies i a reforçar els recursos que hi treballen: escola, entitats, serveis, programes.

RIZOM vol treballar la creació de coneixement útil per als professionals i institucions interessades en aplicar aquesta metodologia; el debat; l’intercanvi d’experiències i pràctiques; la formació; el suport a projectes existents o que es vulguin crear de nou.

Les  activitats que duem a terme per promoure l’acompanyament extensiu són diverses:

  • aproximació als mitjans acadèmics i als agents per a què s’interessin per model
  • participació i promoció de publicacions i recerca
  • difusió del model
  • col·laboració en projectes que permetin millorar i ampliar el model i les seves possibilitats d’aplicació
  • participació en formacions destinades a l’aplicació del model

___________________________________________________________________________________________

Per què “Rizom”? Perquè trobem inspiradora la utilització que van fer servir Gilles Deleuze i Feliz Guattari del concepte botànic de rizoma per tal de referir-se a estructures no jerarquitzades, sense centre, plenes de reciprocitats, a partir de les quals es genera coneixement no subjecte a estructures de poder.

rizom_blue                     guattari

 

Rizom som: Sònia Valle, Roberto Pescador, Jose Jiménez, Pilar Camacho i Salvador Avià.

 

Contacte:

 

%d bloggers like this: