El passat 12 de desembre, al Casal de Barri del Pou de la Figuera, es va presentar en societat Rizom. Sonia Valle i Salvador Avià van presentar l’associació i el model d’acompanyament educatiu extensiu. Posteriorment s’inicià un animat debat sobre l’acompanyament extensiu i el medi obert, amb Jose Jiménez i Roberto Pescador (de Rizom), Asun Llena (UB) i Xavi Úcar (UAB).
De les moltes idees que van sorgir podem (una mica a l’atzar) destacar el concepte de mirada educativa, per expressar el fet que el model d’acompanyament extensiu rau més que res en l’actitud dels educadors i les educadores, en com comprenen i enfoquen el fet educatiu. D’altra banda, es va apuntar la necessitat de garantir unes condicions dignes de treball que permetin l’estabilitat i els llargs terminis necessaris per a una intervenció efectiva. També vam entrar en una interessant discussió sobre terminologia: “medi obert”, “acompanyament”, “intervenció” van ser, fins cert punt, qüestionats. El propi terme “rizoma” va ser explicat com un model epistemològic que permet entendre la realitat d’una manera no jeràrquica, per contraposició al model d’arbre, i explotar la multiplicitat de connexions que es donen en la realitat sense la necessitat d’un centre. Cal recordar que aquesta idea de rizoma procedeix del treball de Gilles Deleuze i Felix Guattari a Capitalisme i esquizofrènia  (1972 i 1980). La idea de l’associació Rizom és precisament acabar constituint un autèntic rizoma de professionals i actors connectats i afavorir l’esclat d’iniciatives i projectes a través de connexions sense centre.
Acabat el debat, vam seguir la conversa de manera informal amb l’ajut d’un bon vi de l’Empordà.